Waarom investeren in beroepsonderwijs?

Normal b0a5076e09dfc3e3917ed26b116fbe0d0a1995ce
20-01-2019 | 17:03

 "Het zijn de mbo'ers die Nederland laten draaien" zei Koning Willem-Alexander tijdens de opening van het MBO jaar op 27 augustus 2018. Dit geldt niet alleen voor Nederland, maar wereldwijd is de vraag naar goed opgeleide vakmensen enorm. Bedrijven noemen dan ook het gebrek aan goed opgeleide (vak)mensen de belangrijkste beperking voor groei.

Onderwijs is één van de meest effectieve manieren om armoede te bestrijden. Een extra jaar naar school zorgt ervoor dat de inkomsten van een individu met 10% omhoog gaan. Bij vrouwen kan deze toename zelfs 20% zijn.
In veel Afrikaanse landen is er een tekort aan vakopleidingen, zo ook in de landen waar Sympany actief is; Malawi, DR Congo en Angola. Nu is het vaak het geval dat jongeren na hun middelbare school niet over de juiste vaardigheden beschikken om aan de slag te gaan bij een werkgever of om een succesvolle eigen onderneming te starten. Veelal komen zij uit in het informele circuit, waar ze met allerhande klusjes hun geld proberen te verdienen. 

Veel van de jongeren willen graag een ambacht leren om zichzelf en eventuele familieleden te kunnen onderhouden. Samen met lokale partners hebben we 23 projecten in uitvoering waarin we 51.000 mensen per jaar bereiken en waar zij de kans pakken om op duurzame wijze, blijvend zelfredzaam te zijn.